Followers

Friday, April 30, 2010

korang lapar tak?


kurang 48 jam dari sekarang, saye akan ditinggalkan oleh hampir semua kawan saye.. arghhh!!! geramnye.. macam mane paper minor saye boleh tercampak ke hari 2nd last exam..? siapa punye angkara?


anyway, saye telah memikirkan beberape menu yang bakal saye nikmati lebih kurang 9 hari dari sekarang. owh.. saye percaye, berat badan saye akan naik mendadak dalam mase 3 bulan bercuti nanti. ok2.. jangan buang mase, jom bincang same2.


menu 1 :
karipap.. waaa,,weee~ yang nh memang marvelous. tiap kali balik mesti buat order kat umi. pastu umi mesti kate, ko bukan nak tolong. maka, dengan confident saye jawab, TOLONG punye. trust me. hee :) (eh, tapi memang hati ikhlas nak tolong) masalahnye bile tibe bab klem tepi2 tue. confirm fail. umi dah siap buat 2 karipap, saye tak habes2 lagi klem tepi tu. last2 karipap hancur, umi tak bagi tolong. hahaha. kenapa tak beli kat kafe? sebab inti umi banyak kentang + daging. *puas sangat makan*

menu 2 :
murtabak.. uish yang nh memang 1 family suke. kalau makan murtabak mi, 1 pun dah kenyang. siap tarik2 nafas lagi nak habeskan. (jilat2 jari..heee) selalunye yang nh akan jadi menu yang paling kitorang tunggu bile waktu puasa. korang pon same gak kan? tau dah~

menu 3 :
ayam goreng berlada.. actually yang nh boleh masak sendiri. ececeh.. (nak cerite gak 2) tapi kalau dapat sambal yang wan masak, memang rase nak tak mau berenti makan. tambah nasik berpinggan2. wan pon, tiap2 kali saye balik, die tak pernah lupe masak kan lauk nh. siap bungkus bawak balik gitu.. heee :)

menu 4 : 
donut.. makin bertambah lapar nh. donut umi, memang version dunkin donut punyelah. berbaloi tau. umi kalau sekali goreng untuk sarapan, mesti goreng banyak. tapi, bile pukul 10, (saye sarapan pagi ok, sebab 1 rumah wajib sarapan pagi. ayah kejut semua orang bangun) saye tengok bawah tudung saji tinggal pinggan kosong je. adik2 saye dah makan bagi habes. lagi masyuk kalau cicah sambal. *_*

nota kaki : lap air liur korang yang meleleh tue. hehe :) balik nh, nak suruh umi buat tutorial ajar saye masak kuih2 nh semua. mahu join..??

Wednesday, April 28, 2010

boleh pergi jauh2 tak?menyampah!!



masok paper semalam, dah 4 paper habes...
bermakne ade 2 paper lagi yang melambai2.
boleh pergi jauh2 tak?menyampah!!

saye rase, setiap kali masok dewan exam, otak saye seolah2 kosong.. argh!! nak jawab ape nh. sejujurnye, nh la kali pertame dalam 4 sem kat USM nh saye rase mcm org yang langsung takde ilmu...!

masalah lagi worst bile saye asek terpikir benda2 nonsence.. minggu exam yang sangat penting nh la, baru nak fikir benda2 tue.. mase saye senang lenang dulu, boleh plak die pergi jauh2.. 

give me some advice please...?

namun begit, saye ade beberape berita gembira nak kongsi..hehe :) 
(tapi takla gempak sangat pun)

.: saye lulus dengan jayanye dalam JPJ test untuk motor :.
setelah saye dengan jayenye juga menghitamkan seluruh kulit tangan dan muke semata-mata nak practice motor. dahla dengan berani badak airnye amek test mase exam. kalau x lulus?? 

.: tiket balik kampung dah beli :.
yang nh statement paling penting. tQ pade KakNisya yang sudi bagi saye bawak motor anda untuk test power *kate2 orang yang tengah mabuk nak bawa motor* dan sekaligus teman saye pergi beli tiket tadi. will kenang jase kamoo sampai mati :) tapi, kalau dah beli tiket, maksudnye hati dah kat rumah la kan? (bahaye nh, ade 2 paper lagi)

rasenye entry kali nh, ala2 terabur gakla kan..? sorila, kalau korang rase tak worth bace entri nh.. tapi bagi yang dah bace, tQ and please help me.. need some strength to stay in USM for a little bit longer. and seterusnya buat yang terbaik untuk 2 paper yang terakhir. huuu :(


NotaKaki : saye tak mau jadi macam nh..maka,, doakan saye ok..??

Saturday, April 24, 2010

hakikat yang orang tak nampak

ok, dah 3 paper abes..yabedabeduuu~ (padahal ada 3 paper lagi) tapi nada macam semua paper dah abes! maka, sebenarnya saye hari nh, dalam entri ni, teringin nak cerita pasal Pendidikan Khas = course yang saye tengah mengaji sekarang. :) ok, maka, bolehlah betulkan kedudukan postur badan supaya nanti tak lenguh bila baca entri nh, sebab saye nak bebel2 sikit nh... jangan lupe, pen dengan buku nota gak.. haa... masok exam nh!


sebelum tue, kalau saye tanye korang semua, ape la pendidikan khas tu?
(dengan yakinnye, mesti ade yang jawab macam yang kat bawah)
.: alah, cikgu yang tolong basuhkan berak murid tuh! *kejam*
.: oh, cikgu yang ajar A,B,C hari2 kat student dia sbb student dye lembam, payah nak dapat orang ajar.
.: alah,cikgu yang kerje senang tapi dapat gaji extra RM250. dahla ada pembantu murid.
.: cikgu yang ajar budak cacat tuh! (jawapan paling senang kan?)
.: ape bende cikgu pendidikan khas 2? (out of date!!)


apela korang, jawapan langsung tak ilmiah!! dah la 2, boleh nak condemn kerjaye saye? dulu2 boleh la saye tunduk2 sebab malu dan menyesal sebab dapat course nh, sekarang, biar saye jawab!! *geram nh!*


mula2 saye akan jawab dalam konteks guru biasa. guru ibarat lilin yang membakar diri untuk orang lain. adeh! puitis plak, kalo bagi ayat senang sikit, maka bunyinye macam nh : alahai, korang2 semua yang jadi doktor, engineer, pilot, saintis dan pelbagai lagi kerjaye hebat tu, sape yang ajar? bukan cikgu ke? kalau tak, korang2 semua, konfem2 buta huruf, buta hati gak sekarang. eleh!! (salah ke saye kate mcm nh? x,kan?)


berbalik pada persoalan tadi, apela cikgu pendidikan khas 2?
ok, secara kasarnya memangla cikgu yang mengejar kanak-kanak cacat. cuma, ayat tu tak sedap untuk didengar. lebih tepat dan senang kala korang cakap, cikgu untuk kanak-kanak berkeupayaan khas. ok? cikgu pendidikan khas pun ada 3 cabang utama, dan mungkin akan jadi 4 tak lama lagi. cikgu untuk kanak-kanak masalah pembelajaran, cikgu untuk kanak-kanak masalah pendengaran dan cikgu untuk kanak-kanak masalah penglihatan. ada ura2 nak wujudkan plak cikgu untuk kanak-kanak gifted macam Adi Putra tu.


berbalik kepada bidang tugas, cikgu pendidikan khas nh, bukanla pergi sekolah goyang kaki, hari2 ajar A,B,C, 24hb lari ambil gaji. bukan2. bosan kot nak ajar A,B,C hari2! budak tu pun naik muak tengok muka cikgu, pandang cikgu je nampak huruf A,B,C.. pandang huruf A,B,C je ingat cikgu.. budak2 pendidikan khas nh akan ikut kurikulum yang sama jugak dengan budak2 normal cume flow lambat sikit dan sebab nak ikut kemampuan budak 2. contoh la, kalau la umur Ali nh 10 tahun, tapi mental die baru dalam lingkungan 7 tahun, cikgu akan ajar die silibus budak darjah 1 la. (setakat nh faham?) tapi, aim utama kitorang untuk budak2 nh, sebelum diorang habis sekolah, mesti tau bace, kire dan tulis. (tapi ade gak yang gagal capai matlamat ni.)


hakikatnya, budak pendidikan khas nh cuma lambat, itu pun depends, kalau ada yang superb tu, tak pandang muke cikgu yang tengah mengajar pun kalau cikgu tanya soalan boleh jawab. (ha, korang boleh ke?hehe) maka, kesimpulannya, diorang nh maseh ade la kan peluang yang besar untuk belajar? salah satu ikhtiar untuk pastikan yang budak2 nh satu hari nanti dapat jugak sara hidup bile dah besar, turut diwujudkan kurikulum kemahiran hidup. dalam subjek ni, kitorang akan ajar budak2 tu menjahit, memasak, berkebun, pelihara ikan dan banyak lagi la. kalau cikgu yang buta menjahit, pegang cangkul pun salah, masak terlebih garam 2, boleh ke nak ajar budak2 nh? kalau dalam ayat yang ringkas dan sedikit perasan cikgu pendidikan khas nh mesti serba boleh, kreatif pon ye gak... kalau dekat Penang nh, macam2 projek budak2 khas nh buat such as ternak ikan gapi/ikan laga.(ternak 2 maksud dye banyak, bukan seekor/2 ekor) buat kraftangan dari tempurung kelapa, dan buat cendawan simen.*beria kate banyak tadi.tapi last2 lupe* semua benda h menguntungkan, sebab, mentaliti orang Malaysia, kesian, mesti beli. (diorang bukan jual macam jual tisu kat kaki lima ok, ade supplier datang amek. maju tau!)


lagi satu, cikgu pendidikan khas nh kadang2 akan jadi kawan, mak bapak, adik beradik, kat budak pendidikan khas nh. sebab ape? mak bapa, adik beradik, orang kelilng semua tak hirau diorang sebab diorang tu kelainan upaya. *kolot la korang!* budak2 nh selalu lonely. apela salah diorang. kawan saye penah cerita yang ada sorang cikgu pendidikan khas tu, tak dapat balik raye sebab dia ajar sekolah pendidikan khas yang asrama. maka, mase raye, mak bapak tak mahu amek anak, bawak balik kg. (sedih kan?..sampai hati) kalau pegi sekolah tau, ade budak2 yang tak henti2 cerita tau.. hehe :) comel~


ok, dah nak penutup nh, mintak sabar sket. macam dah kate kat atas tadi, mak bapak ada yang tak mau hirau anak diorang kan, maka cikgu adalah insan yang bertanggungjawab tolong diorang. mostly, semua budak2 yang masok sekolah mesti tau urus diri maka cikgu tak payah basuh berak diorang. kalau tak, diorang mesti pergi PDK dulu. jadi, jangan pandang rendah pada kitoang cikgu pendidikan khas. and guess what? saye boleh sign language walaupun maseh teragak2. hehe :) ada kawan2 saya boleh baca braille. korang boleh (nada annoying) *apelah cikgu ni, 2 pun nak belagak!!*  budak2 tu, diorang ade banyak kategori ketidakupayaan. kalau korang dah tau semua tuh, baru korang akan faham masalah diorang. (macam dr tau saye sebab kene hafal penyakit diorang) maka, hasil dari bebelan saye yang tak seberape nh, harap sangat anda semua akan faham tugas kitorang. kalau ade yang kutuk2 lagi, *paang baru tau.


lagi 1, fikir kan kata2 nh, orang zaman sekarang, suka hisap rokok, minum arak, ambik dadah, pemakanan tak sihat n ia adalah faktor yang menyebabkan lahirnya anak yang khas nh. maka, sape nak ajar kalau tak ade orang macam kitorang. nanti lepas nh, saye nak tulis entri pasal sebab2 anak khas lahir dan kategori diorang. okies??daaaaaaaaa~ nak pergi pasar malam nh :)


FOOTNOTE : feel free to have your opinion :) 

Wednesday, April 21, 2010

::kisah malam exam::



kalau tengok kalendar hari nh, dah 21hb April. means that, esk adalah hari untuk 1st paper saye. pelik sgt, sebab saye langsung tak ade rase takot. agaknye, esok la 2 kot baru nak ketar lutut. huhu.. kenapa la saye tak macam orang lain yang sangat hebat sebab bole concentrate time study. saye nh jenis yang cepat panas punggung. setengah jam belajar, dah start la bosan nak gerak2 la, main game la, blogwalking la, makan la, paling teruk, kejar katil then melayang terus.. *sigh* xnormal btol la mcm nh~

sebenarnye jam da pukul 10.40 pm tp saye tak habes cover lagi beberape bab. tp yakin, sebelum pukul 2pm esok akan dapat habiskan (dari pengalaman lepas :] )

disebabkan last minute punye preparation, maka malam ni saye buat2 sibok la ulangkaji (kerana nafsu malas maseh kuat lagi) tengah syok2 layan buku tebal yang kire dah jadi text wajib untuk subjek esok nh, tibe2 pintu bilik gegar2. ade orang gelak2 mengilai2 kat luar. (aduhai, xmeremang pun bulu roma sebab yang 2 suara manusia) kalo meremang pun sebab marah sangat. mereka tu jiran sebelah bilik. yang saye tau, diorang 2 macam tertinggal kunci je, maka dengan senang hati dan tak fikir masalah orang lain, diorang sepak2 pintu. (mungkin dengan harapan, pintu akan terbukak la kot) tapi, bagi saye, koang simpan jelah harapan 2. smpan baik2. frame kan, sangkut kat dinding. sebabnye, banyak mane la kudrat perempuan ni. memang tak akan terbuka pintu 2 pun. buat sakit kaki adelah. up sikit, kasi sakit hati orang lain. (terperanjat tau, tiap2 kali diorang sepak pintu tuh, huh!) nak nanges rase, kalau sekali dua tu, ok lagi, nih berkali2 :( then, lepas da sakit sangat kaki diorang 2, baru diorang berenti. senyap. tak tau pergi mane. Alhamdulillah~

tapi masalah macam nih bukan masalah yang pelik dan ajaib sangat. tiap2 hari saye n roommate saye menghadapi masalah yang same. ini dah kire baik sebab baru pukul 10.40pm. kalau selalu tu, jiran saye yang sebelah lagi ni, pukul 2 pagi pun boleh gelak mengilai2 lagi. ape dye buat, jadi tanda soal. tak mahu tidur ke, dah pukul 2. kalo saye stay up buat assignment atau memang mate sangat susah mahu lelap, meremang bulu roma dengar diorang gelak2 macam 2. pernah rase nak tegur, tapi diorang 2 senior. so, macam segan la pulak. huhu.. nasibla badan. hai, dalam dunia nh, macam2 hal boleh jadi kan?

so, kalau kamu semua ade kat tempat saye sekarang ape kamu buat???

anyway... sampai sini aje... nanti2 tulis entri lagi. nak sambung study balik nh.. sebab gangguan dah habes.

VITAL NOTICE : wish me luck..kenang daku dalam doamu :)

Saturday, April 17, 2010

Backbitting::sampai hati~



Hari ni dikala org sume busy2 belaja utk exam, saye baru thegeh2 nak amek QTI lesen moto. mcm malas pon ade gak. tp mst habeskan gak. dr awal sem da daftar, nh, da abes sem baru nak amek test. apa da!! hahaha.. alasan dy mmg org da muak dgr. saye busy la sem nh. projek sambung2. (padahal, malas kan?) so, dahla td pagi datang lewat, so peang nh baru nak pg balik.. xmau2.. panas! nnt tgn hitam. :( kalo pg belajar moto 2 bese la, mst dgn kaklong. maka, mase makan td yang mane nisya pon ade, kaklong bercerita la sumting. mengumpat!! ish3.. xbek~


panjang gle mukaddimah.. haha.. sekarang baru masok isi :)

korg penah tak tbe2 ade rase xske ngn GF/BF kawan2 korang? penahkan? eleh, penah la 2. ape la salah diorg kan, yg kte nh bole plak xske. biarla, diorang bahgie. korg nak sibok2 pehal kan? ceh, emo plak kan. eh, sampai mane tadi.? haa... tapi penah x kalo korang xske pon dgn GF/BF kawan korng 2, korang sampai adjustkan dyorg dgn org len? mungkin dgn org yang korg baik ke, korg ske ke, org yg lg lawa ke, lg pandai ke? xde kan? jangan la korang buat g2. xbek sangat dah. kalo xske 2, korang just buat2 xnampak jela kat diorg 2. kenapa nak pisah2 kan plak. ape korang dapat? xpaham la manusia nh..

cbe korang renung2 kan, kalo la korang 2 ade BF (if korang pmpn kan) tapi kawan2 bf korang 2 xske korang. then, without pengetahuan korang, kawan2 BF korg 2, (pmpn plak 2) adjust kan BF korang dgn pmpn len. ish2.. lagi sakit ati, BF korg bekenan plak 2 kat pmpn 2. sampai hatikan kawan BF korg 2. kite kan same2 pmpn. takkan xpaham kot perasaan hati masing2. *sigh*

bile kaklong cerite pasal kawan dye kne g2, saye fikir gak, apela salah pmpn 2. mgkn jugak dye xreti jage BF dye. so, xleh nak salahkan org lain 100% la kan. tapi, bagi saye, care org bcinta nh lain2 kan? bukannya kalo pmpn 2 mst nak ayu2, manje2 ngn BF dye. kan? kan? tolong la kate ye. jadi kite nih jangan mengade nak menyibuk hal rumah tangge orang. ingat 2. hehe :)

alah, saye pun ade gak sorg kawan nh yang saye xske BF dye. tp malas nak masok campur. korg nak dating dari subuh hari nh sampai subuh esok pon, ske hati korang la. asal kan korang xsusahkan saye, saye xpedulik. haha. xmenjadi masalah besar pon. lagipon dah yang itu boleh buat dye bahgie kan. kenapa nak rosakkan bahgie orang len. huhu korang plak macam mane? jawab2~

nota kaki : bile dengar cerite gini seram :) balik suro umi carikan jelah :)

Friday, April 16, 2010

Makeover tudung giveaway


cik Zai akan celebrate birthday pd 29 April. maka, ia pon bmurah hati nak buat giveaway bsempena hari yang sangat bmakna 2. saye lg sekali mahu ikut serta~

mle2, jd follower blog beliau ..

jgn lupe letak banner kat sidebar. link balik kat page beliau.

lepas 2, buat karangan sket,
saya adalah candidate yang paling layak dapat giveaway nh kerana, saye rajen untuk buang mase saye di study week ini kerana nak ikut serta dalam giveaway nh. lagipon, saye nh memang teringin sangat nak tudung yang ade sulam tangan macam yang cik Zai buat.(xkire la tudung instant or bawal) raye lepas, nak beli tapi umi xmau bagi. then, bile kat USM ade buat expo plak, mst ade halangan nak bli. contohnye, saye dah pilih2 satu corak nh, dah nak bayar, tgk2 tudung 2 kotor. tgk yang lain, pon kotor jugak. maka, xdapat beli. maka, cik Zai bagi jela kat saye giveaway 2 eh. supaye hajat saye nak ade tudung sulam 2 tercapai. hehe. :)

last sekali, lepas dah susah payah 2, jgn plak lpe tinggal link korg kat comment box entry nh.ok.

cepat sket tau. giveaway nh tutup 29 April nh. join2~

FabuLOVE Giveaway


giveaway from
cute&yummy yg mmg sgt kiut :)
ini adalah bersempena bday tuan pny blog, EZYANE pada 22April nh. HAPPY BIRTHDAY~ disebabkan hadiahnye sangat comel2 n saye sgt ske, maka saye dgn mke xmalunye men'join'kan diri utk giveaway nh. puh2!! dapatla :)

maka,kite ke part seterusnye, SYARAT :
1) follow blog. sudah!
2) buat entry n letak banner kat sidebar. sudah!
3) add kat blog list. sudah!
4) tinggal link email kat comment. will do!

yg lain, jom join.mane tau mengena :)

Tupperware for MOTHER'S DAY GIVEAWAY


sekali lagi saye masok giveaway. kali nh, from
My Garden plak. hadiah dye mmg cuttie sangat iaitu 1 set tupperware. umi saye sgt ske jenama 2..hehe..sesuai la dgn tajuk giveaway 2 tupperware 4 mothers day giveaway. jadi sekali lagi cube nasib. kalo dapat nnt, xpayah fikir lagi nak bagi umi ape untuk mothers day kan? n syarat dye sgt senang.

1) mle2 letak gambar saye+umi. jap eh~

done!

2) ok, then, letakkan banner DiniTupperwarekiosk kat cni n sidebar.
link kan dekat page yg bekenaan.

done!

3) lagi, letak pulak gambar2 tupperware yg comel ini. ini hadiah dye la
yg nh pon mst link ke page yg bkenaan gak.

done!

last sekali, macam yg biase2 2. post comment yg ade link anda beserta email kat entry giveaway nh :) fuh2!! doa2la dapat :)

Thursday, April 15, 2010

m.e giveaway


maka, ini 1 lagi giveaway. ceh! fatin, study week nh~


untuk giveaway yang ke-5 yang saye sertai dalam mase beberape hari nh adalah anjuran Izzlin. daripada pengamatan saye la kan, Izzlin pon sangat suke buat bnd2 secara handmate. (tabik ah) hehe :) bile ek, kite nak jadi macam Izzlin nh? esok kot *mungkinkah*

kite terus kepada syarat2 penyertaan :

1) follow blog beliau .. DONE!
2) tulis entry .. DONE!
3) letak gambar giveaway sbg banner n kat entry gak .. DONE!
4) tinggal link n email at the entry .. WILL DO!

mari2 meriahkan lagi giveaway nh :) mane tau bertuah plak kan? jom2.
closing date : 23 APRIL 2010

ini hadiah dye :
comel kan? kan3?

TCB giveaway plak



rasenye saye update blog nh hanya dengan entry giveaway je. hehe :) xsalah cube naseb kan? korang pon bole gak join.meh2.

untuk giveaway kali nh, blog bonda or tinta cyber bOnda tgh buat 1st giveaway. katenye nak menghargai followers n readers. bagos2. saya suke :) *thumbs up* macam biasalah kan, tiap2 giveaway ke, contest ke, mst ade syarat.

bnd penting n wajib = jadi follower. DONE!
tulis entry yang berkaitan dengan giveaway ini.
(ok, mari berusaha)

Kenapa saya patut menerima giveaway from TCB ini? sebab, saye memang layak. (erk,bolehke?) lagipun, saye sangat suke dengan blog yang cerita pasal family nh. bole jadi tauladan kalau saye dah ade family nnt. (perancangan awal) last sekali, kalau dah memang rezeki saye tu, saye memang akan terus jadi orang bertuah 2. paling last sekali, nak jugak ade koleksi barang from Dubai 2 :)

msti ade banner gak. 1 kat cni n 1 kat sidebar
(tekan banner utk ke page giveaway, ok)

last sekali, tinggal link tersebut kat entry giveaway kat page bonda :)

ok.habes sume, maka dah bole join giveaway nh.

E.X.A.M.M.O.D.E


Enak sungguh membuang mase :(

sedar2 hari nh da ari khamis. means that, da 4 hari study week nh berlalu. and im not doing anything yet. hanye tido, makan, main2, huhu. apekah? dahla subjek banyak. bile mahu sedar? hari nh. ye, saye yakin hari nih. xmahu lagi mengalami kejatuhan seperti sem lepas. xmahu2!!...

kalo semua nak tau, sem ini sahaje saye ade amek 6 subjek. banyak kan? huhu :( dan untuk 3 paper yang pertama adalah secara 3 hari berturut2.

*my exam schedule*

sangat takut. (baru sekarang?) maka, saye akan tinggalkan dunia blogging seketika. wish me luck 4 this term's final. hope 4 the best result. hoyeh!

*kemestian untuk masok exam hall*

p/s : tolong doa saye, kenang saye dalam doa kamu, huhu. kepade yang len2 yang tengah amek exam gak, BEST OF LUCK 2 all of u :) c ya back very soon~

Another Giveaway



blogwalking di pagi hari :) maka, terjumpa la giveaway from cik Amira nh. kakak kreatif nh membuat handmade things untuk dijual
*thumbs up*
(nak buat jugak, tp rase xcukup kreatif/kesabaran/masa=ALASAN)

maka, seperti 2 giveaway kat bawah h, mst ade syarat kan?
1) jadi follower blog nh : DONE!
2) buat entry untuk giveaway nh : OTW & almost DONE!
3) then,emailkan pasal penyertaan u all kat email cik Amira nh :)

rasenye..giveaway nh unik sgt.bcoz, yg xd blog pon bole join2 meriahkan suasana.
jadi,maka,oleh sebab itu, marilah join ramai2.xrugi pon :)
lg 1, hadiah2 dye comel. tgk keychain name 2. name dye same ngn name saye *wink2*
kepada yang suke-suki bahan handmade, tgk2 kalo berminat.
so, another GOOD LUCK wishes 4 all of u :)

Wednesday, April 14, 2010

giveaway Kedai Islah



semase buat sport check dgn kawan2 blogger. saye jumpe pulak entry nh. Giveaway from Kedai Islah. maka, saye rase tak salah mencuba naseb. lgpon hadiah dye kiut n memang saye sgt suke dengan brooch2 nh. walaupun dah ade banyak, still mahu ade tambah ag. ok, maka saya pon mahu join jgak la. lgpon, syarat dy mudah je.

1) buat entry untuk contest
maka, inilah entrynye :) daripade penjelajahan saye, semua brooch yg dijual cantik2. tp sbb da akhir sem, yang cantik pun jd xcantik. ok, DONE!
2) letak link or banner kat blog anda. (KEDAI ISLAH)
yang nh pon DONE!
3) tinggalkan link unuk entry nh, kat ruangan komen entri tersebut. nak buat jap ag :)

ok, maka, harap bertuah la..hehe..
yang lain2, meh join ramai2 ag~

LuckDraw contest



semase melakukan blogwalking dalam study week yg sepatutnye digunakan untuk study ini, tjumpe la 1 contest. ini first tyme nk join contest nh. hehe. mane tau bertuah. kan?
contest nh telah dianjurkan oleh The Memory Shop. jom intai2 tentang contest nh :

::syarat2 penyertaan::

post di blog anda tentang LUCKY DRAW

follow blog ini (the memory shop)


KEPUTUSAN LUCKY DRAW AKAN DIUMUMKAN PADA 4/5/2010


HADIAH-HADIAH !!!!!


1st = Rm30 + BROOCH ( PILIHAN ANDA )
2nd = Rm20 + BROOCH ( PILIHAN PENGANJUR )
3rd = rm10 + BROOCH ( PILIHAN PENGANJUR )

sudah lihat bukan? syarat yg sangat senang kan? jom2 join contest nh. blom tamat pon ag.
(excited sbb 1st tyme join bnd gni)
so, GOOD LUCK everybody~

Tuesday, April 13, 2010

:: doa untuk exam ::



mase bukak inbox email jap td, ade 1 email nih pasal doa untuk exam.
saye malas 4ward email. kalo 4ward dekat blog pon ok gak kan? lagi ramai boleh bace :)
so, bolehlah kawan2 blogger saye sampai2kan kat kawan2 blogger len.


Doa Pada Hari Peperiksaan
Dicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:
1. Ketika memasuki dewan peperiksaan:

وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”
2. Ketika menerima kertas soalan:

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”
3. Ketika sukar menjawab:

ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”
4. Atau:

اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً

Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”
5. Jika anda terlupa jawapan:

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.

Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku.”

dari Allah kita datang, kepadaNya kita pulang, dan kepadaNya kita berserah =)

maka, selamat menduduki peperiksaan kepada semua :) semoga berjaya
jgn lpe klik kat youthsays saye (LG Flash games - klik cni ok)

kempen i-Talk kat youthsays



disebabkan saye sekarang busy study? (busy study ke?)
maka saya ak dapat mau post entri baru. maka,
berhabuk la kejap blog ni.
ececeh..mahu kate diri sendiri rajen la tuh. *mungkinkah*

anyway, semasa tangan gatal2 click2 kat blog rakan2 blogger len,
terbace la pasal youthsays nih. apekah? saye pun xberapa faham.
tapi disebabkan kegigihan diri sendiri memaca dan memahami isi kandungan, jawapan pun saye dapat.
youth says : satu komuniti untuk orang 18-35 tahun. diorang kiranya dalam proses memahami dan mendekati golongan2 yang berada dalam lingkungan umur nh la. maka, selain itu, mereka jugak ada bagi reward kat members2 yang menyokong akiviti2 yang dianjurkan. contohnya, survey, kempen and macam2 lagilah.

ok, salah satu kempen diorang dalm masa terdekat nh, kempen guna i-Talk. diorang bagi nama kempen nh, i-Talk WHOA. dari ape yang saye bace from description diorang 2, dengan menggunakan i-Talk korang boleh buat free internet call, free email service, boleh check facebook n twitter and banyak lagi kemudahan lain :) saye rase kempen nih adalah kempen untuk penggunaan i-Talk dengan Handphone rasenyer. maka, kalau korang nak tau lebih lanjut pasal kempen nih, klik kat link yang bawah nh :
::: kempen guna i-Talk kat youth says :::

atau if korang berminat untuk jadi ahli youthsays or baru nk tau2 pasal youthsays nh, klik kat link yang ini :

jomla same2 join n meriahkan youth says nih. kite same2 earn reward dia. just utk suke2 kan?
anyway, pesanan saye utk hari ini, do pray 4 my success in my final exam :)
will write again in some other time~