Followers

Thursday, April 8, 2010

dedikasi kepada perokok




beberape lame yg telah lepas, sempat saye buka2 news on9.
saye terbace 1 news nih : rokok mengandungi darah khinzir
(link kat sini)

Lepas bace news nh, mmg saye rase + harap sgt2 sumer smoker especially yang Islam tu bolehlah meninggalkan tabiat tak berfaedah mereka tu. bukan ape, rokok nh bukannye setakatmembahayakan kesihatan, membazir lagi, menyusahkan orang lain juga, dan kalo bagi saye, rokok tu menjatuhkan imej perokok tu sendiri. yelah, pernah dulu orang kate perokok tu tak tahu membaca. sebab, dekat kotak rokok tu sendiri pun dah ada tulis, merokok membahayakan kesihatan. kan? lagipun, punyala banyak kempen yang kerajaan anjurkan. macam2 advertise yg diorang buat. iklan kat TV, radio, majalah, surat khabar, poster lagi..hurmm..banyak tau diorang berhabis duit. semuanya gara-gara perokok. maka, para perokok, sama ada yang tegar mahupun yang masih bertatih, berhentilah merokok tu.

nak cerite la sikit, saye nih, punyala anti kat perokok.(bole kate macam tu jugakla)
and alhamdulillah sangat2, dalam family saye, ayah saye tak merokok dan kalo boleh (mesti sebenarnye) saye pun nak husband yang tak ada tabiat merokok nih. selalunya, masa saye g keluar makan, or maybe jalan2, saya akan tutup hidung kalo dekat2 dengan si perokok nh. tak tahan. kalo keluar ramai-ramai pun, kawan2 saye sangat alert dengan ketidakselesaan saye tue. then, kalo ade kawan2 laki saye yang keluar sekali, saye mesti akan syuh2 diorg pegi tempat lain bile nak merokok. selalu gak saye nasihatkan kawan2 supaye berenti2 la merokok tue. tapi, tahla. masing2 kate "susahla Fatin. best ta smoke nh". ok fine. suke hati korang la :(

saye cuba menganalogikan merokok nih secara simple. saye dapat idea nih lepas borak2 dengan sorang kawan nh. (baru je lagipon)

Bro M : saye baru je hisap 4 batang rokok ari nh. selalu saye hisap sekotak sehari.
Saye : ha? gile ke? tak sayang nyawe ape? cepat mati nanti tau.
Bro M : alah. sayang la nyawe kite. kalo tak sayang, baik pegi suro lori langgar.

ha, lepas dia cakap camtu, saye kate kat dia. kalo macam 2, ibaratnya macam semua perokok nh saje diri tengah2 jalan nak suruh lori langgar. kan? kalo diorang nh non-smoker diorang nh mesti duduk or jalan kat tepi jalan je. then bile da kene langgar (atau dalam kate lain, dah jadi ape2) mesti akan susahkan orang lain. contohnya, sebab seorang perokok macam2 boleh jadi, orang2 dekat dengan dia pun bole sakit, baby dalam kandungan mummy dia pun berisiko cacat, kalo smoker tu dah ketagih pulak nnt asek pikir mane nak cari duit utk beli rokok. hurm.. mmg tak berbaloi pon tabiat nh.

ok..b4 saye end celoteh saye nh, saye insert 2 pics yg bagi keterangan sket pasal kandungan rokok nh.
selalunya kalo gune image, orang lagi senang ingat kan? hehe


.tamat sudah.
pesanan penulis : KATAKAN TAK NAK PADA ROKOK
*banyak kali dah edit nh, ari nh baru dapat publish*

4 orang Jual Pantun:

KaiZeN SHiNoBi said... [Beli Pantun]

hmm...

rokok dan ketagihan? boleh ke dikaitkan?

hoho, sy ni, sebagai salah seorang perokok gak (lalalalala~)

memang x dapat dinafikan merokok membahayakan kesihatan.tapi tang ketagih tuh x setuju kot.

sebab, ramai je perokok yang leh pose. xde sebarang halangan. yang kata ketagih tuh ngengade je nak ponteng.

sebab, selalunya seorang perokok akan merokok selepas makan2 or minum2.(kira mcam pencuci mulut r, tapi tukar ckit, 'pewangi' mulut, lalalalala~)

but, sorry to say, ada segilintir perokok yang x beretika, merokok tempat orang ramai, buang puntung rokok sana sini, dah la merokok, pahtuh hembus lak ke muka orang yang x isap rokok, kan xbek tuh? ish3

bg sy, merokok ni just nak release tension2, layan2 lepak, tu je, not more, and not less.

just maybe affect my health, tapi, setakat ni, ok je... heheheh

panjang la plakx.. hehe

sekian dari bilik pengarah dojo klasik
kaizen shinobi (o.O)y

MissNafa said... [Beli Pantun]

hurm..tQ la cik KaiZeN SHiNoBi..
nice 2 meet u here..
antara salah 1 sbb yg saye xsetuju sgt dgn para smokers nh, ha..sbb pewangi mulut 2 la..hehe
saye alah sket yg bau 2..huu :(
anyway, setiap org ada pandangan sendiri kan?
sori if i had hurt u~

TiKa LEh said... [Beli Pantun]

asap rokok busuk..kita yg xhisap yg bau...huhuh

MissNafa said... [Beli Pantun]

hurm..benar 2 tikah..huhu...tp para perokok ske bau 2..release tension katenye :)